Efter ett halvår av sporadiska stopp på bilen hittade jag felet.


Det började som ett bensinstopp. Vaa i hel..te nurå????
Trodde väl att det var det först eftersom jag hade litet bensin i tanken, men utan att varningslampan lyste.
Men stoppen fortsatte. Med kall motor kunde jag oftast bara köra ca: 1,5km, sen var det kört.
Efter en 1/2 min. kunde jag få igång motorn igen och sen gick den oftast resten av dagen.
Överallt på alla möjliga och omöjliga ställen blev det stopp. Jag kan påstå att jag blivit en mästare på att med återstående fart hitta ett ställe att komma undan på. (med automat bromsar det inte så mycket och om man sen petar i neutralen rullar det på bra.)
Jätteroligt när man är i mittfilen på Nynäsvägen försöka komma av intill kanten.
Till sist var det inte roligt att köra med bilen längre, för man visste inte vad som skulle hända. Körde aldrig genom södra länken eller andra svåra passager där man inte kan köra åt sidan.
Startmotorn började krokna, så jag lämnade in bilen för byte av den. Bad Volvo kolla vad som är fel. De kunde inte hitta vad detta berodde på. Till saken hör också att inga felkoder registrerades i "datorn".
De bytte en del komponenter men utan resultat. Som tur var behövde jag inte betala för detta då man inte kommit på felet. På hemväg från verkstaden stannade bilen, som vanligt.

När jag till sist, nära sammanbrott, ringde Volvo för att höra om de kunde kolla felkoder eftersom servicelampan hade börjat tändes när jag startade bilen, (för att efter en stund släckas igen), fick jag beskedet....
Att detta beror på att du inte varit inne på service på länge. Nåja det var ju bara 1 månad efter att jag bytt startmotorn.....
Men samme ordermottagare frågade om jag kollat om bensinpumpen funkar och reläet som styr den?
Öppna tanklocket och lyssna.....
Sagt och gjort. Sitter man i bilen och vrider om startnyckeln till tändningsläge, hörs ett surr bak i bilen. Detta surr slutar efter ca: 10 sek. om inte motorn startats. Det är bensinpumpen som surrar. Man kan också höra, framme i motorn vid insprutningsventilerna att det susar i ..... Antagligen överströmsventilen som leder överflödigt bränsle tillbaka till bensintanken.
Alltså testade jag ett antal gånger och utav 10ggr. så kanske det missade 1 gång.

Blixtar och dunder. Magiska under..... Har jag hittat felet?
Prövade och bytte säkringen till pumpen eftersom jag vet att de kan bli oxiderade.
Testade igen men ibland inget "surr".
Bort med kåpan som täcker en reläbox intill säkringarna och kände på relät medan jag hade tändningen på samtidigt som jag tog bort och satte dit säkringen omväxlande.
Jodå det funkade..... Men tog ur relät ändå och öppnade.....Och si. Vid de röda pilarna på bilden fanns två kallödningar vid spolens anslutning på kretskortet. Fram med lödpennan och friskt tenn och sen gick bilen som en klocka igen.

Som Povel Rammel sjunger i sin visa... Det är de små små detaljerna som gö´ret.

Felet berodde på att anslutningarna hade kontakt när relät var kallt, men när det efter en stund blev uppvärmt av spolen, rörde sig "benet" i kretskortet och kontakten bröts. Pumpen stannade och motorn med efter 2 sek. samt att jag fick bråttom att hitta ett ställe att stanna på.
Efter ca: 1/2 min förändrades temperaturen i relät antingen uppåt så det blev kontakt igen.
Skulle temperaturen sjunka så det blev kontakt, borde kontakten brytas igen så fort jag fått igång motorn, eller???? Efter ett stopp kunde jag oftast köra resten av dagen utan problem.
Så det kan bli.
Klicka på bilden för större


TillbakaDocument made with Nvu